dinsdag 13 november 2012

Kindergedicht

Op kindergedicht.nl staan er mooie gedichten geschreven door kinderen.

Arme kinderen hebben helemaal niets
ze hebben geen speelgoed, zelfs geen fiets
deze kinderen hebben geen tv
al helemaal geen led
ze moeten vaak met meer dan één in bed
ze hebben nooit iemand die wat met ze doet
ze zakken meestal in door gebrek aan moed
ze kunnen alleen met buurt vriendjes spelen
ze hopen dat andere kinderen iets delen
deze kinderen verdienen ook een beetje geld
of vinden jullie niet dat elk kind telt?

(Jasmine, 9 jaar)

We kunnen zien dat het gedicht hierboven door een kind werd geschreven, maar de inhoud vind ik heel mooi. Ik vind het knap dat dit meisje vindt dat arme kinderen ook een beetje geld verdienen. Zo zien we dat kinderen weten dat er ook veel arme en ongelukkige kinderen zijn. Ik vind ‘armoede in de wereld’ een leuk en leerrijk thema om te behandelen in de klas. Het is belangrijk dat kinderen weten dat we hier in België een leven hebben vol rijkdom en luxe. We kunnen kinderen ook leren dat er verschillende manieren zijn om kansarmen te helpen. Zo kunnen we kledingstukken die we niet meer dragen, in een kledingcontainer gooien.
www.damiaanactie.be

Er zijn ook heel wat organisaties die geld inzamelen om  de armen te kunnen helpen, de Damiaanactie is daar één van. Zij gaan de strijd aan tegen lepra en tuberculose in Afrika, Amerika en Azië. Om geld in te zamelen voeren ze elk jaar campagne en is er een stiftenverkoop.


Ook Oxfam is een mooie organisatie om de armen te helpen. Zij strijden tegen honger in de wereld en zetten zich in voor de handel in producten uit ontwikkelingslanden. Zo zijn er heel wat wereldwinkels waar we voedingsproducten, juwelen en zelfs cosmetica kunnen kopen van eerlijke handel.
 

Er valt dus genoeg te vertellen over armoede en hoe we ons steentje kunnen bijdragen om de armen te helpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten