dinsdag 13 november 2012

Website-tip

Ik heb op het internet een leuke site gevonden met allerlei tips voor leerkrachten: duizendjaarvoordeklas.nl.

Als u bovenaan klikt op ‘De praktijktips’, kunt u de meest geraadpleegde tips bekijken. Verder zijn er ook een aantal categorieën waaruit u kunt kiezen: omgang met leerlingen, opvoedende taak van de leraar, orde en lesorganisatie, reflectie en ontwikkeling, enz.
Ik vind dit een handige site voor beginnende leerkrachten, er staan heel wat tips op waar een beginnende leerkracht niet aan denkt. Zo staat op de site vermeld dat een leerkracht zachter moet praten als er onrust is in de klas. Als er ergens veel lawaai is, verheffen we onze stem om boven het lawaai uit te komen. Maar als een leerkracht dit doet in de les, kan dit ontaarden in lessen waarin er voortdurend moet worden geschreeuwd om de klas onder controle te kunnen houden. En dit is niet leuk voor de sfeer in de klas en de relatie tussen de leerkracht en zijn leerlingen.

Het is ook nodig om de leerlingen stoom te laten afblazen. Als er iets gebeurd is op school, zoals een conflict of een ongeval tijdens de turnles, is het belangrijk dat de leerkracht hierop ingaat en de kinderen hierover laat vertellen. Leerkrachten moeten zich ervan bewust zijn dat het soms niet mogelijk is om zich vast te houden aan hun voorbereide lesschema.

Deze tips kunt u samen met nog andere nuttige informatie terugvinden op duizendjaarvoordeklas.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten